Pitkälle pyöräretkelle valmistautuminen ja pakkaaminen

Kevään tullessa monet haaveilevat pitkistä pyöräretkistä joko Suomessa tai ulkomailla. Retkelle valmistautuminen vaatii kuitenkin tarkkaa suunnittelua ja samalla varustautumista. Retken pituudesta riippuen tavaraa voi tarvita yllättävän paljon, joiden pakkaaminen vaatii huomiota jo kotona. Mitä kaikkea pyöräretkeä ennen täytyy tehdä ja mitä pakataan mukaan?

Matkan suunnittelu

Sananlasku ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” sopii oivasti pyöräretkille. Suunnittelu on yleensä koko projektin vaikein ja aikaa vievin vaihe.

 • Kohde, reitti ja tarvittava aika
  Ensimmäiseksi täytyy päättää kohde ja reitti, miten sinne päästään. Samalla yleensä selviää kuinka monta päivää siihen vaaditaan. Aikaan vaikuttaa suuresti pyöräilijöiden peruskunto ja aiempi pyöräilykokemus. Aloittelevalle pyöräilijälle päivittäiset pyörämatkat ovat lyhyitä ja välistä voi tarvita jopa useampia lepopäiviä. Kokeneempi pyöräilijä voi ajaa jopa 100 kilometriä päivässä ja selvitä yhdellä lepopäivällä viikossa. Kunto ja käytettävissä oleva aika selvittävät samalla kuinka pitkälle reissulle on kannattavaa lähteä.
 • Budjetti
  Budjetissa kannattaa ottaa huomioon yöpymiset ja ruokailut. Retkelle voi yöpyä teltassa, leirintäalueella tai hotellissa. Luonnollisesti valinta vaikuttaa budjettiin. Niin ikään ruokailuun kannattaa varata hyvä budjetti, koska ilman energiaa matkanteko on raskasta.
 • Navigointi
  Pyöräillessä tarvitaan tietoa siitä, missä ollaan menossa. Ennen retkelle lähtöä päätetään, käytetäänkö matkalla esimerkiksi älypuhelimen karttasovellusta, paperikarttaa tai erillistä navigaattoria.
 • Pyörä
  Retken tärkein varuste on tietenkin pyörä. Matkapyöräksi sopii erityisesti vakiopyörät, retkipyörät ja hybridipyörät. Ostamisen lisäksi pyöriä voi myös vuokrata. Kummassakin tapauksessa pyörän kunnollinen huoltaminen ja ketjujen rasvaaminen ovat tärkeää tehdä ennen matkaa.

Tarvittavat varusteet

Suurin hankintaerä on varusteet. Pyörällä matkustaessa parhain tapa kantaa varusteet on satulalaukut. Satulalaukkuihin mahtuu tarpeeksi tavaraa, joiden tarpeellisuutta kannattaa miettiä tarkasti. Pyörän huoltoa varten on hyvä olla työkalupakki, josta löytyy myös vaihtokumeja. Puhelimia ja muita teknisiä laitteita varten on hyvä pakata mukaan esimerkiksi niiden suojaamiseen tai lataamiseen tarvittavia laitteita.

Lisäksi matkalla tarvitaan riittävä vaatetus vaihteleviin olosuhteisiin ja retkivarusteet, jos aikoo majoittua teltassa tai leirintäalueilla. Yhtä lailla nesteytys on pitkillä matkoilla elintärkeää, joten tarpeeksi suuret vesipullot ovat tarpeen.

admin