Pyöräily olympialajina

Pyöräily tulee olemaan Rion olympialaisten laji 28. kertaa. Se jaetaan kesäolympialaisissa ratapyöräilyyn, maantiepyöräilyyn, maastopyöräilyyn ja BMX-pyöräilyyn. Nykyinen polkupyörä oli ominaisuuksiltaan kehitelty jo 1930-luvulla, sitä edelsivät erilaiset kokeilut joista ensimmäisen uskotaan olevan jo sumerialaisten ajalta. Maastopyörä keksittiin 1970-luvulla, jolloin kehiteltiin raskaan sarjan pyörä vaativiin olosuhteisiin ja alamäkiajoon. Myöhemmin laji otettiin olympialaisiin.

mountain-biking_MybJ9uHO_L

Maastossa ja maanteillä

Maastopyöräily jaetaan lukuisiin alalajeihin, joista XCO kuuluu olympialaislajeihin. Kisassa ajetaan yhteislähtönä muutaman kilometrin pituisia kierroksia useaan kertaan. Radalla on usein raskaita nousuja ja niiden tekniset osuudet ovat vaativia, kisa testaa kestävyyttä ja pyörän hallintaa vaikeissakin tilanteissa. Muissa maastopyöräilylajeissa ajetaan sprinttikilpailuja ja pidempiä maastokilpailuja yhteislähtöinä. Muita alalajeja ovat Enduro, All mountain ja Downhill. Nämä kaikki ovat vauhdikkaita lajeja, joissa vaaditaan erittäin hyvää pyörän hallintaa, kovaa kuntoa ja rautaisia hermoja. Maastopyöräily on suosittu laji ja sille löytyy otollisia harrastuskohteita myös Suomesta.

Pyöräily ryvettyi kilpailulajina muutama vuosi sitten huippupyöräilijä Lance Armstrongin doping-taustan tultua esille. Huippu-urheilijan elinikäinen kilpailukielto söi suosiota mielenkiintoiselta lajilta, jossa mitataan kestävyyttä ja taitoa erilaisin kisoin. Vedonvälittäjän kannalta pyöräily on monimuotoinen laji, sillä sen eri lajit poikkeavat toisistaan, on pitkiä etappeja sisältäviä lajeja, raskaita maastokisoja ja nopeatempoisia ratakilpailuja. Erityisesti olympialaiset ja erilaiset vakiintuneet pyöräilykilpailut kuten Ranskan ympäriajo ovat hyviä vedonlyöntikohteita.

Tämän hetkisiä suosikkeja voi seurata vedonlyöntitilastoista ja alan julkaisuista. Nopeatempoinen laji tarjoaa paljon yllätyksiä lähes kaikissa luokissa joten erot kertoimissa ovat monesti melko pieniä.

Vauhtia ja vaaroja

BMX-pyöräily kuuluu suosituimpiin lajeihin katsojien osalta, sillä 20 tuumaisella pyörällä ajaminen vaativassa, kuoppaisessa maastossa on kiinnostavaa seurattavaa. Laji on kasvattanut suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa ja lajista on kehitetty useita freestyle-lajeja mutta alkuperäinen BMX ajetaan motocross-tyylisellä radalla ilman temppuilua. Suomessa lajin huippuihin kuuluu Outi Lehtonen.

Pyöräily kasvattaa suosiotaan arkisena liikuntamuotona sekä harrastuslajina, se on yksi vaativimmista kuntoilulajeista ja tukee loistavasti myös muita harrastuksia ja kilpailulajeja. Pyöräilyssä vaaditaan voimaa ja vaihtelevissa maastoissa aistit ovat kovilla. Lajin lukuisat lajit mahdollistavat kehon monipuolisen käytön ja jokainen löytää itselleen sopivan lajin.

admin