Pyöräily – suosittu urheilulaji

Pyöräily on monen suosikkilaji, kun puhutaan liikuntamuodoista. Aktiivisia pyöräilyn harrastajia on tilastojen mukaan Suomessa liki miljoona. Pyöräilyseuroja Suomessa on yli 140 ja ne tarjoavat monipuolista pyöräilyyn liittyvää harrastustoimintaa ja pyöräilytapahtumia. Pyöräilyurheilu on suosittu urheilumuoto ja siinä käydään erilaisia kilpailuja kansainvälisellä tasolla. Kilpailuja järjestetään mm. maantie-, maasto- ja ratapyöräilyssä.

Suomessa pyöräily on toiseksi suosituin kuntoilu- ja liikuntalaji. Pyöräilyurheilijoita Suomesta löytyy runsaasti ja suomessa järjestetäänkin monia eri kilpailutapahtumia eri pyöräilylajeissa. Kattavaa tietoa lajista, kilpailijoista ja muusta urheilupyöräilyyn liittyvästä löytyy mm. sivustoilta: www.pyoraily.fi ja pyöräilyn erokoislehdestä: www.fillari-lehti.fi

Urheilu- ja harrastelajina, pyöräily vaatii oikeanlaiset varusteet. Oikeanlaisen, tarkoitukseen sopivan pyörän lisäksi tarvitaan kypärä, pyöräilyhanskat, hengittävät ja joustavat vaatteet, pyöräilykengät, juomapullo, ehkä pyörälaukku, ajolasit, mahdollisesti erilaisia suojia, kuten kyynärsuojat ja sääolosuhteiden muuttuessa lämmittäviä lisätarvikkeita, kuten erilaiset polvilämmittiomet ja irtolahkeet.

Liikunta- ja harrastepyöräilijät pärjäävät perustutulla setillä, johon kuuluu pakollinen kypärä, pyöräilyyn sopivat vaatteet, sekä kunnolliset ja tukevat ajokengät. Olosuhteista riippuen on hyvä pitää mukanaan ajohanskat, ajolasit ja sadeviitta, sekä tuikitarpeellinen pyörän pumppu ja kuminpakkaussetti.

Urheilupyöräily vaatii pyöräilijältä huippukunnon lisäksi mahdollismman toimivat varusteet ja itse pyörän. Hyvän peruspyörän saa jo viidellä sadalla eurolla, mutta pyörien hinnat käyttötarkoituksesta riippuen liikkuvat helposti tuhannesta eurosta ylöspäin. Tosin pyöräily maksaa nopeasti itsensä takaisin ja antaa harrastuksena ja urheilumuotona myös paljon.

Ammatti- ja kilpapyöräilijöitä Suomessa on suhteellisen vähän verrattuna lajiin harrastajien kokonaismäärään. Pyöräilykilpailujen suosituin muoto on maantiepyöräily, joka varsinkin Euroopassa on erityisen suosittua. Maantiepyöräily on kuulunut Olympilajeihin vuodesta 1996. Suomalaisia maantiepyöräilyn ammattilaisia ovat mm. Joonas Henttala ja Sami Tiainen. Suomalaista naiskauneutta urheilupyöräilyssä edustaa mm. Jutta Nieminen.

Pyöräilyä voi helposti harrastaa ympäri vuoden, vaikka pyöräily on altis laji sääolosuhteille, niin loppujen lopuksi sää ei ole pyöräilylle este vaan pikemminkin vaatetuskysymys. Kun varustaa itsensä ja pyöränsä olosuhteiden mukaan, voi tästä mukavasta liikuntatavasta nauttia myös talven tuiskuissa.

admin