Suuria pyöräilykilpailuja Euroopassa

Tunnettuja pyöräilykilpailuja Euroopassa ovat mm. Italian ympäriajo, Ranskan ympäriajo, sekä Espanjan ympäriajo.

Italian ympäriajo eli Giro d’Italia, kannattjien kesken tuttavallisesti; Giro on yksi komesta suuresta pyöräilytapahtumasta Euroopassa. Kilpailu kestää kolme viikkoa ja ensimmäinen Italian ympäriajo järjestettiin toukokuussa vuonna 1909. Vuosittain järjestettävä kilpailu on toiseksi arvostetuin pyöräilytapahtuma Euroopassa. Historia kertoo, että kilpailu sai alkunsa kahden italialaisen sanomalehden, La Gazzetta dello Sportin ja Corriere della Seran kilpailusta levikkinsä kasvattamiseksi. La Gazzetta dello Sport päätyi järjestämään pyöräilytapahtuman, josta tuli suurmenestys. Kilpailulla on hauska piirre, jolla osoitetaan kilpailun johdossa olevat pyöräilijät. Kokonaiskilpailun johtaja pukeutuu vaaleanpunaiseen paitaan. Vaaleanpunainen väri viittaa kilpailun järjestäneen La Gazzetta dello Sport -lehden paperin väriin. Paras ylämäkiajaja verhoutuu vihreään ja pistekilpailun johdossa oleva puolestaan punaiseen paitaan. Suomalaisia on myös nähty kisoissa useina vuosina, mm. Kari Myyryläinen, Joona Laukka, Jussi Veikkanen ja Kjell Carlström ovat tunnettuja suomalaisia amattipyöräilijöitä, jotka ovat edustaneet suomalaisväriä Italian ympäriajoissa.

Ranskan ympäriajo eli Le Tour de France, tuttavallisemmin; Tour, on maailman tunnetuin ja arvostetuin pyöräilytapahtuma ja –kilpailu, joka on järjestetty jo vuodesta 1903, lukuun ottamatta maailmansotien aikaa. Kilpailureitti vaihtelee ja viime vuosina reitin pituus on ollut noin 3500 kilometriä. Ranskan ympäriajoa pidetään yleisesti maailman raskaimpana pyöräilykilpailuna, joka vaatii osallistujilta huippukuntoa, koska reitin varrella on mm. äärimmäisen rankkoja Pyreneillä, sekä Alpeilla olevia vuoristotaipaleita. Kuten Italian ympäriajoissa, myös Ranskan reitillä on värillisillä paidoilla suuri merkitys. Pyöräilijä, joka johtaa kokonaiskilpailua saa kunnian pitää yllään keltaista paitaa. Taitavin mäkiajaja puketuu valkoiseen paitaan, joka on höystetty punaisilla pilkuilla ja paras avustaja eli kirimies on puketunut vihreään ja kokonaiskilpailun paras nuori pyöräilijä kantaa ylpeänä päällään valkoista puseroa. Suomea Ranskan ympäriajoissa ovat edutsaneet mm. Joona Laukka, Kjell Carlsrtöm, sekä Jussi Veikkanen. Ensi vuoden ympäriajojen voittajaa voi yrittää arvata jo nyt. Varmana voittajana pidetään Christopher Froomea, eli kenen tahansa muun voitto tarkoittaisi todella hyviä kertoimia.

Espanjan ympäriajot eli Vuelta Ciclista a España, kansanomaisesti pelkkä Vuelta, on yksi kolmesta suuresta maantiepyöräilykilpailuista. Ensimmäisen kerran Espanjan ympäri poljettiin vuonna 1935 ja nämä ajot, kuten Ranskan ja Italiankin pyöräilykisat kestävät kolme viikkoa. Historia toistaa itseään myös Espanjan kisojen järjestämisessä. Innoittuneena valtavasta suosiosta sekä Ranskassa että Italiassa, myös Espanjalaisen Informaciones-päivälehti järjesti omat pyöräilyn suurkisat kotimaahansa. Tavan mukaan myös Espanjan ympäriajoissa eri väriset paidat näyttelevät suurta roolia. Kokonaiskilpailun johtaja hymyilee punaisessa paidassa, mäkikilpailua johtava saa päällensä tyylikkään sinipilkullisen puseron ja pistekilpailun paras verhotaan vihreään. Kotimaamme värejä tässä kisassa ovat kantaneet mm. Joona Laukka, Jukka Vastarinta, Jussi Veikkanen ja Kjell Carlström.

admin